Gehoorschade is iets erg vervelends, maar helaas komt het toch dagelijks voor bij talloze mensen. Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat je gehoorschade oploopt, maar in de meeste situaties is gehoorschade niet te herstellen. Dit kan enorm vervelende gevolgen met zich meebrengen. In veel gevallen weet men zelf überhaupt in eerste instantie nog niet eens dat er sprake is van gehoorschade. Het is belangrijk dit altijd als eerst vast te stellen. Als je dan daadwerkelijk gehoorschade hebt dan kan er gekeken worden naar een toepasselijke oplossing zoals een hoortoestel.

Erachter komen of je gehoorschade hebt

Het is een erg belangrijke stap om er voor jezelf achter te komen of je gehoorschade hebt. Hier kun je achterkomen door een hoortest te doen bij een audicien, maar je kunt tegenwoordig ook zelf een online hoortest doen. Tijdens de test krijg je in de meeste gevallen wat geluidsfragmentjes te horen. De antwoorden die je tijdens het horen van deze fragmentjes geeft op de vragen bepalen uiteindelijk je uitslag. Uit je uitslag valt vervolgens te halen of er sprake is van gehoorschade.

Gehoorschade, wat nu?

Indien de uitslag van je hoortest vertelt dat je gehoorschade hebt is dat natuurlijk geen fijn nieuws. Gehoorschade is zoals gezegd niet herstelbaar. Er zijn echter wel oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat je ondanks de schade die je hebt opgelopen toch nog prima kunt horen. Dit kan namelijk door middel van hoortoestellen. Hoortoestellen zijn er in allerlei vormen en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten die je in het oor dient te doen, maar er zijn ook hoortoestellen die je achter het oor plaatst. Een hoortoestel zorgt ervoor dat je toch alle geluidssignalen goed ontvangt en toch hoort wat er tegen je gezegd wordt of wat er zich bijvoorbeeld in je omgeving afspeelt. Om erachter te komen welk hoortoestel de beste optie voor je is kun je het best een audicien raadplegen. Indien je je hoortest al bij de audicien hebt laten doen kun je direct na de test kijken met de specialist samen welk toestel het best voor je is. Indien je de hoortest zelf thuis hebt gedaan kun je met de uitslag naar de specialist gaan. Het kan zijn dat er dan nog even wordt gekeken hoe erg je gehoorschade is, maar vervolgens kan hij of zij je advies geven wat betreft een gehoorapparaat.