Slaapapnue is een veelvoorkomende klacht die we bij Ruysdael Slaapkliniek tegenkomen. Slaapapnue betekent “niet ademen tijdens de slaap”. Tijdens het slapen ervaart u dan meer dan 5 keer per uur een ademstop, die duren vaak minstens 10 seconden. Vaak worden mensen ervan wakker maar sommige slapen er ook doorheen. Snurken, slechte ademhaling en slapeloosheid zijn vaak-voorkomende kwaaltjes gerelateerd aan slaapapnue. Maar deze kwaaltjes kunnen leiden tot veel serieuze gezondheidsproblemen.

Oververmoeid

Mensen met slaapapnue zijn vaak overdag moe, slaperig en minder alert, dit heet ook wel hypersomnie. Deze dagelijkse moeheid kan leiden tot minder productiviteit, een lagere concentratie en energiek gevoel. Dit kan leiden tot minder prestatie op school of op werk. De dagelijkse huishoudelijke klusjes kan zo ook al als te veel moeite worden ervaren. Andere zaken, zoals familie, vriendschap en relaties kunnen hierdoor aan de kant worden geschoven als er geen energie voor over is.  Bij vermoeidheid komt ook kijken dat u de kans op ongevallen enorm verhoogt. Wanneer u minder attent bent, kunt u minder snel reageren en minder goed op uw omgeving letten. De kansen dat u uzelf of uw omgeving hiermee belast is groot.

Immuunsysteem

Slapen is een heel belangrijk onderdeel in het onderhouden van ons immuunsysteem. Wanneer u niet voldoende uitrust zal uw lichaam minder goed zijn in het afweren van ongewenste ziektes en infecties. Ook beïnvloed slapen heel erg het humeur. Wanneer u niet genoeg rust krijgt kunt u geïrriteerd en chagrijnig zijn, het kan op de lange termijn zelfs leiden tot depressie

Hartproblemen

Doordat u ’s nachts plots stopt met ademhalen creëert slaapapnue plotse, herhaaldelijke daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Dit zet het hart ontzettend onderdruk en verhoogt het risico op hart gerelateerde problemen zoals hartritmestoornissen, hartaanvallen, hartfalen en beroertes. Hartproblemen zijn een van de meest gevaarlijke gevolgen van slaapapnue. Daarom is het heel belangrijk dat uw diagnose wordt vastgelegd en dat u hulp krijgt als u denkt last te hebben van slaapproblemen, bij Ruysdael Slaapkliniek helpen we u graag.