Heb je ooit wel eens hulp bij depressie nodig gehad? Ik hoop het oprecht van niet, maar als je dat wel hebt of had zou een psycholoog je op weg kunnen helpen. Misschien is iemand in je omgeving wel depressief geweest of heb je er ooit wel eens over gehoord. Dat er een psycholoog bij betrokken werd om iemand uit zijn depressie te halen. Maar wat doet zo een psycholoog dan eigenlijk?

Wat is psychologie?

Psychologie houdt zich bezig met het bestuderen van het gedrag van mensen. Er wordt geanalyseerd waarom de mensen doen wat ze doen. Wat hun gedachten zijn achter een actie. Wat hun redenen zijn achter hun standpunten. Waarom kiezen ze ergens wel of niet voor? Heeft dit te maken met hun achtergrond? Hun opvoeding? Hun omgeving? Vrienden of familie? Dit zijn allemaal vragen waar psychologie een antwoord op probeert te zoeken.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Je gaat naar een psycholoog wanneer je problemen ervaart in het dagelijks leven. Met problemen bedoel ik problemen op het gebied van doen, voelen en denken. Misschien heb je wel een zware tijd achter de rug die resulteert in emotionele problemen of slaapproblemen. Je zou ook een trauma meegemaakt kunnen hebben waardoor je nu last hebt van gedragsproblemen of sociale problemen. Je voelt je anders en niet jezelf. Misschien hinderen deze gevoelens je wel om verder te gaan in je leven en om hier overheen te komen kan praten met psycholoog de oplossing zijn. Samen met de psycholoog worden dan de diepere oorzaken omhoog gehaald waardoor jij gehinderd wordt om door te gaan met je leven.

Soorten psychologen

Er zijn verschillende psychologen waar je in aanraking mee kan komen. Je hebt verschillende problemen die niet door één soort psycholoog opgelost kan worden. Er zijn verschillende gebieden en specialiteiten waardoor er ook verschillende psychologen zijn. Zo heb je een kinderpsycholoog die het gedrag van kinderen bestudeerd. Kinderen gedragen zich en denken heel anders dan volwassenen waardoor een standaard psycholoog daar niet zo goed op kan inspelen. Een jeugdpsycholoog is een psycholoog die tussen een kinderpsycholoog en een standaard psycholoog in zit. Dus niet alleen maar het soort probleem maar ook degene met het probleem bepaalt samen wat voor psycholoog er nodig is.

Psycholoog

Een psycholoog is een specialist op het gebied van het gedrag van mensen. Hij kan je helpen met mentale problemen die je in het dagelijkse leven hinderen. Voor iedere soort probleem en soort persoon is er wel een geschikte psycholoog te vinden.