De mentale gesteldheid van Nederland is meerdere decennia niet zo slecht geweest als nu. De huidige situatie en uitzichtloze situatie rondom de COVID-19 crisis heeft hier ongetwijfeld een grote invloed op. Eén op de zes Nederlanders geeft aan niet lekker in z’n vel te zitten, met soms zelfs fysieke gezondheidsklachten tot gevolg. Herken jij jezelf hierin? Dan moet je hier goed rekening houden bij het zorgverzekering kiezen. Lees verder en ontdek waarom!

Wat is een burn-out?

Je kunt een burn-out een beetje omschrijven als een batterij die leeg is en moet worden opgeladen. Wanneer je een burn-out hebt ben je emotioneel, psychisch en/of lichamelijk uitgeput. Een taak of activiteit die normaal weinig voorstelt kan in dit geval al te veel zijn. Burn-outs ontstaan heel geleidelijk. De oorzaak hiervan komt vaak voort uit een perfectionistisch karakter. Hierdoor ervaart iemand namelijk meer stress.

Zijn burn-out behandelingen gedekt in de basisverzekering?

Een burn-out wordt beschreven als een aanpassingsstoornis en wordt niet gedekt in de basisverzekering. Het kan wel voorkomen dat de huisarts je vanuit een bepaalde klacht met DSM-classificatie doorstuurt naar de psycholoog. In dit geval word je officieel behandelt voor een depressie en dit wordt wel gedekt in de basisverzekering. Wanneer je lichte klachten ervaart of voelt dat er een burn-out aan zit te komen is het belangrijk dat je handelt. Neem in dit geval meer rust en zorg dat je niet te veel stress ervaart. Bepaalde behandelingen zoals mindfullness of massages kunnen hierbij helpen.

Wat te doen bij opkomende burn-out klachten?

Heb jij burn-out klachten? Dan is het verstandig om je huidige zorgverzekering goed onder de loep te nemen. Ga je zorgverzekering vergelijken. Je kunt namelijk extra dekking selecteren. Hiervoor betaal je wel meer premie, maar met het oog op eventuele toekomstige behandelingen kan dit juist goedkoper uitvallen. Zorg dat je altijd goed kijkt naar de polisvoorwaarden en wat er precies allemaal gedekt wordt.